Nieuws

Review Lake People G108 door ProAudio.de

  Tuesday 05 September 2023, 16:17

Het online magazine ProAudio.de plaatste onlangs een review van de nieuw Lake People G108 hoofdtelefoonversterker. Het gehele artikel is hier te vinden. Het start overigens op in het Engels in een automatische vertaalmodule van Google. Je kunt de taal eenvoudig veranderen in "Nederlands". Naast een algemene beschrijving van de G108 wordt ook aandacht besteed aan de wijze waarop Lake People de symetrisch uitgang heeft ontworpen en wordt uitgelegd waarom dit belangrijk is.

Dat deel van de tekst leest:

Vergeleken met de andere Lake People hoofdtelefoons is de symmetrische werking het grootste verschil. Daarnaast enige informatie van algemene aard. Voorwaarde voor symmetrische werking is dat de hoofdtelefoon symmetrisch bedraad kan worden, d.w.z. dat de negatieve pool van beide drivers afzonderlijk naar buiten wordt gebracht en afzonderlijk verkrijgbaar is op de aansluitbus. Dit is meestal te herkennen aan het feit dat er een vierpolige stekker in de hoofdtelefoon is gestoken in plaats van een driepolige stekker, of dat aan elke kant een mini XLR-3 is geïnstalleerd. Als dat het geval is, heb je nog steeds een bijbehorende kabel nodig, met een XLR-4 aan de versterkerzijde. Allereerst over de symmetrische bedrading.

Waarom is het beheer van een gemeenschappelijke massa eigenlijk problematisch? Het probleem is dat er, zelfs als deze klein is, een spanningsval op de aarddraad optreedt. Dit betekent dat de negatieve pool van de hoofdtelefoon geen direct referentiepotentiaal heeft, maar fluctueert afhankelijk van de amplitude van het rechter- en linkerkanaal. Het rechterkanaal beïnvloedt ook het linkerkanaal. Dit is merkbaar in de vorm van overspraak. Het effect is in de praktijk beter hoorbaar dan men in eerste instantie zou denken. In de praktijk gaat het niet alleen om overspraak, maar is de definitie in het basbereik vaak beter bij symmetrische bedrading. Precies deze effecten worden fysiek veroorzaakt door de G108 met een symmetrische bedrading. Helaas wordt het fenomeen over het algemeen onderschat.    

Lees hier de gehele review.