Nieuws

Lake People MC100 (PRO)

  Thursday 04 May 2023, 13:49

Lake People presenteert de MC100

Bekijk de video.

De MC100 mag dan de eerste monitorcontroller zijn die dit gerenommeerde merk op de markt brengt, hij voldoet volledig aan de hoge technische standaard waar dit Duitse merk al jarenlang om bekend staat. De MC100 combineert alles wat een moderne monitorcontroller nodig heeft: uitgebreide connectiviteit voor analoge en digitale signaalbronnen, meerdere selecteerbare monitoruitgangen met subwoofer optie, monitoringfuncties voor technische controles en een hoofdtelefoonversterker met X-Feed. De beproefde geluidskwaliteit van Lake People komt ten goede aan de volledige luidspreker set-up van een studio - met zo laag mogelijke ruis- en vervormingcijfers  als technisch haalbaar zijn.

In studio's vind je vaak een hele reeks bronnen die op een monitoringsysteem moeten worden aangesloten. De Lake People MC100 maakt dat mogelijk. Twee analoge stereosignalen kunnen worden aangesloten op de gebalanceerde XLR-aansluitingen, nog een analoge bron kan worden aangesloten op de ongebalanceerde RCA-aansluitingen. Voor een snelle en eenvoudige integratie van mobiele apparaten biedt het frontpaneel een 3,5 mm (1/8 inch) jack-ingang. De vijfde bronoptie is een USB-C-ingang met een DA-converter die werkt met PCM tot 384 kHz en 32 bit en met DSD 256 in uitstekende Lake People-kwaliteit. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om inputs individueel te kiezen, of om meerdere tegelijkertijd te selecteren, waarbij de signalen bij elkaar worden opgeteld.

Vier analoge bronnen kunnen worden aangesloten via XLR, RCA of 3,5 mm mini-jack, terwijl een USB-C-ingang de interne DA-converter voedt met PCM tot 384 kHz en 32 bit en DSD 256. Het frontpaneel bevat schakelaars voor drie paren monitoren. Een subwoofer uitgang kan afzonderlijk worden toegevoegd. De krachtige hoofdtelefoonversterker stuurt de meeste typen hoofdtelefoons eenvoudig aan via 3,5 mm of 6,3 mm aansluitingen en biedt een speciaal X-FEED-circuit voor het simuleren van luidsprekerweergave.

De MC100 biedt functionaliteiten zoals mute, dim, mono, channel-swap, channel-solo en phase-reverse. De grote, solide volumeknop past het hoofdniveau aan via een Alps RK27 potentiometer; in de MC100 PRO is de potmeter vervangen door een 256-staps reed-relaiscircuit. Met zijn functieset en indrukwekkend geluid biedt de Lake People MC100 studioprofessionals optimale controle over hun monitor set-up.

De stuurversterkers van de Lake People MC100 zijn eveneens optimaal toegerust. Drie gebalanceerde XLR-uitgangen maken het mogelijk om te schakelen tussen drie verschillende sets luidsprekers. Elke uitgang kan tot 12 dB worden verzwakt. Net als de ingangen kan men de uitgangen wederzijds deactiveren of meerdere uitgangen tegelijk selecteren. De subwoofer uitgang kan onafhankelijk worden geactiveerd. De status wordt opgeslagen met de respectievelijke geactiveerde luidsprekeruitgang, zodat de subwoofer automatisch wordt geactiveerd of gedeactiveerd met de uitgangsselectie. Naast deze speaker-outs beschikt de MC100 ook over twee slave outputs als gebalanceerde XLR. Deze dragen het geselecteerde ingangssignaal zonder invloed van de niveauknop, zodat ze meetapparaten zoals niveaumeters of analyzers kunnen aansturen.

Ook de befaamde Lake People hoofdtelefoonversterkers hebben hun weg gevonden naar de MC100. Een krachtige versterker stuurt zelfs lastige koptelefoons aan via de 6,3 mm (1/4 inch) of de 3,5 mm (1/8 inch) jack-uitgangen aan de voorzijde. Een schakelaar activeert de hoofdtelefoonuitgang, een aparte volumeknop bepaalt het niveau. Een extra schakelaar en knop regelen het X-Feed-circuit dat de overspraak tussen de linker- en rechterblikken reguleert om het afspelen van luidsprekers te simuleren en lokalisatieproblemen tegen te gaan die vaak optreden bij het gebruik van een hoofdtelefoon. Het resultaat is een zeer natuurlijke luisterervaring die lange sessies mogelijk maakt met zeer weinig luistermoeheid.

De Lake People MC100 biedt alle functies die nodig zijn voor een monitorcontroller: mute- en dimschakelaars om het luisterniveau onmiddellijk te verlagen, een mono schakelaar om te controleren op mono compatibiliteit. Linker- en rechterkanaal kunnen afzonderlijk worden verwisseld en gecontroleerd. Het linke kanaal kan in fase worden omgekeerd om het zijsignaal te controleren of problemen met fase-uitlijning te onderzoeken. Het niveau wordt geregeld met een beproefde Alps RK27-potentiometer met 41 stappen en een solide knop van 50 mm. De optionele MC100 PRO-variant vervangt de Alps-potentiometer door een 256-traps reed-relaisbesturing, wat voordelen toevoegt op het gebied van geluid en levensduur.

Bekijk de video.