Nieuws

Het bewijs: betere geluidskwaliteit door middel van een master clock

  Tuesday 16 January 2024, 12:23

Een toegewijde MUTEC-klant heeft de positieve invloed van een externe referentieklokgenerator bewezen in een high-end audio-installatie in een grondig uitgevoerde blinde test met behulp van de REF10 NANO.

Dr. Dr. J. Dinger had eerder alleen een MUTEC MC3+ gebruikt als re-clocker in zijn hi-fi-systeem. Hij wilde weten in hoeverre de prestaties en dus de geluidskwaliteit van zijn hele audiochain baat zouden hebben bij het beklokken van een referentieklokgenerator zoals de REF10 NANO.

In zijn beroep voert de specialist op het gebied van nucleaire geneeskunde, klinisch onderzoeker en farmacopidemioloog al 35 jaar experimentele, dubbelblinde, enkelblinde en epidemiologische studies uit naar de uitkeringsrisicoverhouding van farmaceutische geneesmiddelen. Hij is daarom zeer bekwaam om betrouwbare resultaten te behalen via een gekwalificeerde testopstelling. Dit zijn zijn inzichten:

"Omdat sommige ervaren ontwikkelaars twijfelen aan het nut van externe klokgeneratoren en niemand de mogelijkheid moet uitsluiten dat “wishful thinking” of autosuggestie verantwoordelijk is voor de subjectief ervaren verschillen in geluid, heb ik een blinde test uitgevoerd met een vriend die de rol van de supervisor op zich nam.

De REF10 NANO is in mijn studie getest met het volgende systeem (25 vierkante meter, akoestisch onbehandeld, hoog, bijna vierkant): Auralic Aries G2.1 (streamer), MUTEC MC3+ (re-clocker), Weiss 205 (DAC), Gamut DI150 (versterker), Audiodata Avance (semi actieve luidspreker). Om de mogelijkheid uit te sluiten dat eventuele verschillen alleen hoorbaar zijn op absolute topsystemen, heb ik de test in eerste instantie niet uitgevoerd op mijn meer geavanceerde hoofdopstelling in de woonkamer.

Voor de blinde test werden 16 verschillende muziekselecties uit de stijlen van singer/songwriter, pop/rock, jazz en klassieke muziek gedurende ongeveer 20 seconden in twee luistersessies vier keer op rij gespeeld: twee keer met externe klokken van de REF10 NANO [A], twee keer met interne kloking door de MC3+ [B]. Elke muziekselectie werd gespeeld in de bestelling A-B-A-B of B-A-B-A. De startopstelling (A of B) werd bepaald door een randomisatielijst die door een willekeurige generator werd gegenereerd.

Ik droeg een blinddoek tijdens de test en kende de uitgangspositie niet. De supervisor schakelde heen en weer tussen de "Internal - Re-Clocking" en "External - Re-Clocking" in de MC3+ volgens de randomisatielijst. Na vier keer binnen 15 seconden naar het muziekvoorbeeld te hebben geluisterd, moest ik kiezen voor een van de twee sequenties. Na een muziekvoorbeeld schakelde de supervisor meerdere keren heen en weer tussen de modi zonder muzieksignaal om indirecte conclusies over het startopstellingsconstellatie te voorkomen door schakelgeluiden te tellen.

Over het algemeen herkende ik de start positie in 28 van de 32 gevallen correct.

Een dergelijk resultaat of een nog extremer resultaat kan in minder dan 10 gevallen door puur giswerk worden bereikt als het experiment honderdduizenden keren werd herhaald. Deze test blijkt met hoge zekerheid dat de combinatie van re-clocking met de MUTEC MC3+ en het extern re-clocken van de MUTEC REF10 NANO leidt tot hoorbare veranderingen in de geluidskwaliteit in vergelijking met interne re-clocking met de MUTEC MC3+ alleen. Een betrouwbare indicator voor het gebruik van de REF10 NANO was de toegenomen expressie van stemmen en instrumenten en het hogere realisme van de algehele prestaties, evenals de vermindering van scherpte en onaangename S-klanken in combinatie met een gelijktijdig verbeterde resolutie.

De REF10 NANO leidt tot een aanzienlijke verbetering van goede systemen tegen een prijs die voor de meeste audiofiele muziekluisteraars haalbaar is. Om deze verbeteringen te realiseren zijn zeer dure high-end systemen niet nodig."

Wij willen graag Dr. Dinger voor de uitgebreide blinde test en zijn zeer verheugd dat het positieve effect van de externe referentieklokgenerator REF10 NANO op de geluidskwaliteit van een hoogwaardig audiosysteem zo duidelijk is aangetoond.