Nieuws

Arjan Rietvink neemt PSI Audio C214 in gebruik

  Monday 23 September 2024, 11:30

We kennen mastering engineer Arjan Rietvink  al sinds 2006. Sindsdien heeft hij een naam en prachtige audio set-up opgebouwd. Om zijn studioruimte akoestisch in balans te krijgen heeft hij zijn ruimte bewerkt en door de jaren heen steeds verder verbeterd. Laagfrequent problemen (room modes of staande golven) probeerde hij te reduceren door het toepassen van passieve bass traps.

Voordeel: Passieve bass traps zijn relatief goedkoop.  Maar er zijn ook nadelen.  Ze lossen room modes slechts ten dele op. Metingen in de ruimte gaven aan dat er nog altijd sprake was van pieken (soms tot 6dB) en dips (door uitdoving). Bovendien veroorzaakte de passive bass traps een nieuwe piek boven de 100Hz. En niet minder belangrijk, het grote volume dat de bass traps innamen verkleinde de werkruimte dermate dat de ooit gewenste bioscoopstoelen niet konden worden geplaatst.

Onlangs vroeg Arjan ons of hij de PSI Audio C214 mocht proberen. Enige dagen nadat we hem een paar hadden toegestuurd ging de telefoon. Arjan was “flabbergasted”. Hij vertelde dat hij voorafgaand aan de test de passive bass traps in de tuin had gelegd. Ervoor in de plaats stonden nu slechts twee stuks C214. Deze twee bescheiden “paaltjes” deden meer dan de passieve bass traps. Bovendien was de probleemfrequentie boven de 100Hz eveneens verdwenen.

Arjan: “De pieken en dalen waren met room-EQ deels op te lossen maar met de C214's is er minder room-EQ nodig en is de nagalm tijd korter waardoor het laag een stuk strakker is.”

Hij bestelde direct twee C214 AVAA's en vroeg of hij het demopaar ook nog even mocht houden. Aan de voorzijde van zijn studio had hij ook nog een laagfrequent probleem waargenomen. Wellicht dat een derde, of zelfs een vierde C214 een nog beter resultaat kon opleveren.

Arjan heeft nu permanent vier C214 in zijn studio staan en zegt niet meer zonder te kunnen.

Hij voegt daar nog aan toe:  "Het voordeel is dat je de C214's met de app ook uit kan schakelen waardoor je met 1 druk op de knop kunt horen hoe het laag van een bepaald muziek stuk zich in een onbehandelde ruimte kan gedragen".

https://ar-onlinemastering.com/nl/